- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 300 g dyni
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 por
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
- 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C.
- Dynię obierz, pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i pieprzem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość skrop oliwą.
- Piecz aż będzie zupełnie miękka – około 20 minut.
- Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekane szalotkę i pora i smaż przez 4-5 minut na małym ogniu.
- Dodaj rozgnieciony czosnek i szałwię, smaż jeszcze 2 minuty.
- Wsyp kaszę.
- Smaż mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Następnie dodaj wino i gotuj mieszając, aż kasza je wchłonie.
- Wlej część bulionu, zamieszaj i zmniejsz ogień do minimum.
- Przykryj i gotuj 20-30 minut. Kiedy kasza wchłonie bulion, dolewaj kolejne porcje i od czasu do czasu mieszaj.
- Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion.
- Na koniec dodaj upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszaj, aby jaglotto zrobiło się kremowe. Dodaj orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
- W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem skrop oliwą.
Wskazówki:
- zamiast sera korycińskiego wypróbuj bryndzę – mi smakowało 🙂
- zamiast szałwii użyłam ostrej papryki – bardzo fajnie wyostrzyło to smak potrawy.
Żródło przepisu:
Mniam